Най-накрая излязоха технологиите, които ще учим през лятото в Софтуерната академия на Телерик. До момента не бяха ясни направленията, в които ще разпределим курсистите през август месец. Спряхме се на Web и Mobile специалности за тези, които искат да стават developer-и. Всяка една от двете направления предлага различно кариерно развитие, програмни езици и инструментариум. Изборът ще е труден и ще се опитам да ви улесня, като дам повече детайли. Това е текущата програма на академията: 

Какво ще покрием в Web частта:

 • Single Page Applications - модерните уеб страници. Ще разучим два много известни framework-а, улесняващи работата със SPA - AngularJS by Google и Telerik KendoUI. Използват JavaScript.
 • NodeJS - набираща популярност асинхронна сървърна технология, използваща V8 JavaScript Engine-а на Google Chrome. Интересно при него е, че използва JavaScript, който до преди Node беше използван основно на клиента.
 • ASP.NET WebForms - legacy Microsoft сървърна технология, но все още масово използвана по големи проекти. Иползва C# като език.
 • ASP.NET MVC - много удобна и лесна за използване сървърна технология. Културен, съвременен и много стабилен framework, използва се в големи enterprise проекти. Използва C# на пълни обороти, с пълните си възможности.

Какво ще покрием в Mobile частта (включва и таблетни устройства):

 • Hybrid Mobile Applications - PhoneGap (JavaScript) и Xamarin (C#). Ще се научим как с помощта на една технология, можем да публикуваме мобилни приложения едновременно върху различни платформи - Android и iOS.
 • Windows Phone 8 - native приложения за набиращия скорост Windows Phone, използвайки C#.
 • iOS - тук навлизаме в дълбините на Apple. Ще използваме тотално нов език - Objective C. Недостатък-а на тези приложения - изискват Mac операционна система, за да бъдат разработвани.
 • Android - native приложения за най-популярната мобилна операционна система - Android. И тук ще използваме нов език - Java. За щастие прилича много на C#, който курсистите познават.

 Какво да изберем?

 • И двете ще учат бази данни, web услуги и cloud технологии.
 • Web - всичко върви към web. В web се пишат сериозни и големи проекти. ASP.NET е силно търсена платформа, NodeJS тепърва ще навлиза. Отделно JavaScript се развива с невероятна скорост, хубаво е девелопърите да го поназнайват. Хубавото е, че езиците ще са ви познати от предишните курсове на академията.
 • Mobile - в общия случай се пишат по-малки и семпли проекти, които улесняват живота на хората, далеч от компютъра, но това не е задължително. В момента пазара на мобилните приложения е много подходящ за добри start-up идеи и има много място за развитие. Записвайки mobile, ще имате възможност да погледнете върху нови видове езици и ще имате по широк профил на знания.

В крайна сметка изборът е ваш. Успех! :)


View Comments